Met het programma ‘Kinderen in Armoede Zien’ was POM in 2018 een van de eerste organisaties die het armoedevraagstuk agendeerde in teams van basisscholen, schoolmaatschappelijk werkers enz. Met name de aanjaagfunctie was een belangrijke factor. Met de binnen het programma ontwikkelde toolkit kon het werkveld hiermee verder. Zo zijn de afgelopen vijf jaar veel organisaties met het signaleren van kinderarmoede aan de slag gegaan. Toch is nu besloten de toolkit offline te halen: de aanjaagfunctie is afgerond en er is veel nieuw materiaal beschikbaar. Initiatiefnemer Jeanne van Berkel, zelfstandig adviseur, vertelt in dit bericht wat er is bereikt.

Actueler materiaal

Inmiddels is opgroeien in armoede een belangrijk speerpunt geworden in landelijk en gemeentelijk beleid. Duidelijk is dat armoede een stressfactor is die de ontwikkelingskansen van kinderen negatief kan beïnvloeden. Zowel op gemeentelijke als landelijk niveau is er een agenda kinderarmoede gerealiseerd (zie Alliantie Kinderarmoede). Sinds augustus 2024 is er een subsidieregeling waarmee achterstands- of doelgroepscholen in het basis- en middelbaar onderwijs een brugfunctionaris kunnen aanstellen.

Het thema armoede is, mede door corona, steeds meer genormaliseerd. Er is inmiddels veel actueel materiaal over kinderarmoede beschikbaar, zoals:

Meer weten?

Wil je meer informatie of bijvoorbeeld een workshop op maat voor jouw team, neem dan contact op met Jeanne via jeanne@jeannevanberkel.nl.