Opvoeden & Zo voor Eritrese moeders

“Het werkt echt! Ik zie nu al effect…. Nu ik mijn zoon meer complimenten geef, gaat hij veel meer tekenen en dingen doen. Daarvoor deed hij dat helemaal niet. Ik weet nu hoe belangrijk het is.” Een van de vele positieve reacties van een Eritrese moeder tijdens de opvoedcursus Opvoeden & Zo.

MiX Support organiseert in 2024 en 2025 voor Eritrese moeders in Dordrecht en Zwijndrecht de opvoedcursus Opvoeden & Zo. Dat was een groot succes. De gemiddeld veertien moeders met kinderen in de leeftijd van 0 – 12 jaar bezochten trouw alle bijeenkomsten in het Buurthuis en de bibliotheek. Kleine kinderen speelden intussen lekker bij de Eritrese kinderoppas.

Hoge opkomst

Monique Haveman, eigenaar van MiX Support, biedt al ruim 10 jaar opvoedondersteuning aan o.a. Eritrese ouders. Het lukt haar goed om deze doelgroep te bereiken: “Doordat we al eerder activiteiten voor Eritrese ouders hebben verzorgd, hebben we een goed netwerk en kennen we belangrijke  sleutelfiguren. Twee Eritrese docenten, Bet-El Teklemariam en Filmawit Mesfin, geven de cursus in de eigen taal, het Tigrinya. Dat verlaagt niet alleen de drempel, maar is mijn inziens ook voorwaarde voor succes. En om zo goed mogelijk aan te sluiten op de doelgroep, heb ik, in overleg met de enthousiaste docenten, de werkwijze van de basiscursus Opvoeden & Zo enigszins aangepast. We hebben goed gekeken wat passend en belangrijk is voor de doelgroep en welke werkmethoden werken. Het opkomstpercentage van 80% (waarbij ze zich alleen afmeldden bij een goede reden) en de positieve feedback van de moeders geeft wel aan  dat dat heeft gewerkt!“

Als de juf vertelt dat mijn kind wat gedaan heeft, dan vraag ik nu aan mijn kind wat er gebeurd is. Vroeger gaf ik hem gelijk straf, want de juf zal wel gelijk hebben. Nu luister ik naar zijn verhaal en ga soms naar de juf om uitleg te vragen. Dat durfde ik vroeger nooit. 

Accenten verlegd

“We hebben in de cursus vooral de accenten verlegd”, vervolgt Monique. “We hebben er erg op gelet dat we niet de boodschap geven; ‘jullie doen het niet goed, zo hoort het in Nederland’, maar hoe voed je op vanuit twee culturen. Dat is wat ze zoeken. Er was met name vraag naar praktische handvatten, zoals gedrag corrigeren, geen aandacht geven en apart zetten. Ook sloten sommige oefeningen niet helemaal aan. Daarnaast hebben we het tempo verlaagd. Normaal is de opvoedcursus zes bijeenkomsten. Onze planning was om er acht keer voor uit te trekken en nog vier dagdelen aan taalontwikkeling te besteden. Maar gaandeweg bleek dat we bij de eerste groep echt twaalf keer nodig hadden voor alleen de opvoedcursus. De tweede groep moeten we in 8-9 bijeenkomsten doen. Dat gaat tot nu toe goed.”

Docenten hebben er nu ook ervaring mee. Het onderwerp roept veel vragen en herkenning op. Sommige onderwerpen geven discussie en vragen extra uitleg. Doordat de cursus in het Tigrinya is kunnen de moeders zich makkelijk uiten. De drempel is lager om met elkaar in gesprek te gaan. Het gaat erom dat de boodschap overkomt en het is altijd makkelijker om in je moedertaal belangrijke onderwerpen te bespreken. Het is geen Nederlandse les, maar ze leren toch wel veel Nederlandse woorden.

Vroeger werd er nooit seksuele voorlichting gegeven, nu vind ik het belangrijk om het zelf te vertellen. Ook over menstruatie, dan schrikken ze niet zo (zoals ik). Schaamte vanuit onze cultuur zit ons in de weg.  

Werkwijze

De moeders krijgen de hand-outs van de Power Point en het huiswerk in het Nederlands mee. Wel is de bestaande folder bij elk thema in het Tigrinya vertaald. Monique: “We maken gebruik van de animatiefilmpjes van Opvoeden & Zo en af en toe gebruiken we ook de oude filmpjes die thuis zijn opgenomen bij gezinnen. Elke bijeenkomst start met het bespreken van het huiswerk. Dat is aanleiding voor verdere gesprekken. Monique vertelt dat de groep zelf voorstelde om de mobieltjes op een stoel te leggen zodat ze niet afleiden. Dat werkt!

Bij de start van de cursus gaven de moeders antwoord op de vraag wat zij lastig vinden bij opvoeden. Belangrijke thema’s waren geduld bewaren, planning, veel kinderen is lastig, consequent zijn, opvoeden, het ontbijt en communicatie met mijn kind. De meest genoemde leerdoelen waren beter leren opvoeden (met name in Nederland), sterker worden, zelfstandig zijn, leren plannen, opvoeden als de kinderen ouder worden, hoe te praten met mijn kind en samen huisregels maken.

“Had ik dit allemaal maar eerder geweten dan had ik sommige dingen wel anders gedaan”

Groeiend zelfbewustzijn

Belangrijk neveneffect van de cursus is de persoonlijke ontwikkeling van de vrouwen. Monique stelt enthousiast: “De vrouwen groeien zichtbaar. Ze durven zich te uiten, vragen te stellen en zelf met suggesties te komen. Ze zijn open en denken bewust na over hun eigen toekomst. Ze zeggen zelf ook dat ze veel zelfverzekerder zijn. Dat is voor ons ook echt zichtbaar. Van gebogen naar opgeheven hoofd; ze durven te praten en er te zijn. Dit werkt als een vliegwiel: vrouwen inspireren en versterken elkaar.”

Meer weten?

Deze oudercursus voor Eritrese vrouwen was een enorm succes, waar gelukkig in 2025 nog een vervolg op kan komen. Meer weten over deze doelgroep en de cursus? Neem contact op met Monique Haveman, MiX Support, monique@mixsupport.nl. tel 06 34949920.

 “Waren er maar meer gemeenten die dit faciliteren want dit  gun je elke Eritrese ouder”.

Opvoeden & Zo voor Eritrese moeders