Het begeleiden van een oudergroep is ontzettend leuk om te doen. In elke groep is al heel wat kennis over opvoeden aanwezig waar je dankbaar gebruik van kunt maken. Je wordt minder in de rol van de deskundige geplaatst dan in een een-op-een contact met ouders. Maar het begeleiden van een groep vraagt ook om de nodige kennis en vaardigheden om het optimaal te laten werken. Een gerichte training kan je dan een extra steuntje in de rug bieden.

De training Pedagogische Oudercursussen is samen met de Stichting Aanzet en de Van Veldhuizen Stichting ontwikkeld. Het is een basistraining voor begeleiders van op vaardigheden gerichte oudercursussen. In het voorjaar van 2022 zijn de eerste drie trainingen als pilot aangeboden. De evaluaties waren positief. Na deze proefperiode is de training beschikbaar, voornamelijk voor incompany aanvragen. Op termijn is het de bedoeling om ook gecombineerde trainingen aan te bieden. De voorkeur heeft een incompany aanbod, waarin mogelijk ook kleinere aanvragen kunnen worden gecombineerd. De organisatie die het aanbod aanvraagt is verantwoordelijk voor ruimte, technische mogelijkheden en ondersteuning, koffie- en thee en mogelijk lunchfaciliteiten. .

Deelnemer training: “Super afwisselend programma voor in de cursus om ouders aan het woord te laten komen (m.b.v. tekeningen, kennismakingsvragen, balletje gooien, filmpjes). Heel leuk!”

De training Pedagogische Oudercursussen is een tweedaagse training voor een groep van tenminste acht professionals. Behalve het bijwonen van de trainingsbijeenkomsten wordt een aantal uren zelfstudie en voorbereidingstijd  oor praktische opdrachten van de deelnemende professionals verwacht. In totaal 20-22 uur studiebelasting (exclusief evt. reistijd).

Vereisten voor deelnemers

Deelnemers hebben een HBO-opleiding met kennis van pedagogie en ontwikkeling van kinderen en hebben bij voorkeur ervaring in het aanbieden van preventieve vormen van opvoedondersteuning. In overleg kunnen deelnemers met veel werkervaring en een iets lagere opleiding (MBO-4) ook deelnemen.

Deelnemer training: “De cursus zat zorgvuldig in elkaar, goed te merken dat er voorbereiding was geweest. Erg professioneel. (wat er de eerste keer was besproken kwam de 2e keer weer ter sprake > we moesten ons voor en na de cursus een cijfer geven: aanzienlijk verschil bij iedereen!”

Kosten

De kosten van een incompany training bedragen maximaal €4.000,- met een minimumgarantie voor 8 deelnemers en een maximum aantal deelnemers van 12. Als een grotere groep deelneemt is het noodzakelijk om twee trainers in te zetten. Uiteraard wordt hiervoor een bescheiden meerprijs in rekening gebracht. Een definitief bedrag wordt in overleg overeengekomen. Inbegrepen is een map met achtergrondinformatie voor de training en 1 draaiboek per deelnemer.

Uitvoering

De training wordt verzorgd door ervaren trainers vanuit Stichting Preventief op Maat, Stichting Aanzet en de Van Veldhuizen Stichting en/of door freelancers in opdracht van een van deze organisaties. Neem voor meer informatie en aanmeldingen over bovengenoemd trainingsaanbod contact op via info@preventiefopmaat.nl.

Deelnemer training: “Enorm goede opbouw : kennis maken, informatie/kennisoverdracht, oefenen. D.m.v. alle minipresentaties hebben we het cursusboek door kunnen nemen; een hele prettige manier. Slim verzonnen!”