
In het kader van het 35-jarig bestaan organiseerde Spel aan Huis Gouda een aantal netwerkbijeenkomsten met als thema ‘Kinderen en Spel, het fundament voor een goede ontwikkeling’. Op 13 maart jl. was het onderwerp het belang van spel voor de ontwikkeling van een kind in de eerste 1000 dagen. Belangrijkste conclusie: we moeten spel en spelen serieus nemen! Voldoende redenen dus om het programma Spel aan Huis te blijven stimuleren!
Deze derde netwerkbijeenkomst vond plaats in de Lichtfabriek in Gouda en stond helemaal in het teken van spel. Op de tafels was veel speelmateriaal te vinden om de deelnemers te inspireren. Coördinator van het Landelijk Coördinatiepunt Neel de Bruyn hield een inleiding over Spel aan Huis en vertelde dat er inmiddels 16 gemeenten meedoen en ruim 750 gezinnen bereikt worden! De doelgroep kwam aan bod en wie SAH uitvoeren. Belangrijk inzicht is dat het behalve om spelen thuis ook gaat om meedoen in de wijk.
Louise Berkhout (docent psychologie en psychopathologie) besprak de bouwstenen voor een kansrijke start, die al in de zwangerschap begint. Ze onderstreepte het belang van een goede gezondheid, een goede woon- en leefomgeving en het belang van stabiele relaties en gezinsomstandigheden. Het landelijk programma Kansrijke Start besteedt hier veel aandacht aan. Belangrijk voorwaarde is o.a. een veilige en stimulerende omgeving. Een van haar stellingen: spelen is de motor voor de ontwikkeling van cognitieve, emotionele, sociale en motorische ontwikkeling. Belangrijke conclusie uit haar verhaal: we moeten spel en spelen serieus nemen!
Wilna van den Heuvel, spelagoog, kunstenaar en voormalig docent aan de Hogeschool Utrecht, beschreef aansluitend de spelontwikkeling in relatie tot de ontwikkelingsleeftijd. Wilna liet de deelnemers kennismaken met het schema van de speelwereld van Vermeer, dat de spelontwikkeling en de ontwikkelingsleeftijd beschrijft. Ze benadrukt het belang van VAT bij het spelen, ofwel Volgen, Aansluiten en Toevoegen. Een uitgangspunt dat Spel aan Huis al sinds het begin hanteert.